2016.November


Miklós barátunk akció közben... :D

 

Miklós barátunkkal a Stardust nevü hajó felujjitásában való ténykedése kapcsán ismerkedtünk meg.

Szabadidővel és vállalkozó kedvvel rendelkező ember lévén ugy döntött, szivesen részt venne Smiley felújitásában is, amig az ideje engedi.

Megérkezésekor a belső falak lecsiszolása következett, mint munkafázis, igy szó szerint belevetette magát a munkába és a porba...napokon-heteken keresztül gyötörte a csiszoló gépeket, - kettő gép is bemondta az unalmast -de M nem adta fel.Pedig mint látható a munkaruhájából,bizony nem könnyü feladatra vállalkozott.A gigantikus mennyiségü por mellett a  fizikai megterhelés sem csekély-napokon keresztül tartani is elég lenne a csiszológépet,ami bizony még az eredményes munkához kevés.

És a fárasztó munka meghozta gyümölcsét- Smiley belső falai gyönyörüen lecsiszolódtak- hála M hathatós közremüködésének. A falak későbbi munkafázisban szinezett folyékony parafa boritást fognak kapni- de ez egy későbbi történet lesz majd, mindent a maga idejében.. :D

 

Nagyon hálásak vagyunk a munkádért Miklós , köszönjük.

 


2016.11.02.

Ablakprojekt

 

Kedves Olvasó, nyári beszámolónk egyikében megtalálhatod az ablakprojek kezdetét, amikor úgy döntöttünk, hogy kicseréljük Smiley ablakait.

Aki esetleg nem tudná, annak röviden elmeséljük, hogy egy hajó esetében az ablakokra három megoldás létezik.

 

 

 

 

 

1.Fix ablak

ezek általában front ablakok, ahol a hajó a hullámoknak a legjobban ki van téve, neve  is  mutatja, nem nyithatóak. Vastagságuk 8-10 mm között mozog, anyaga polykarbonat.

2.Fedélzeti ablak

Általában belülről kifelé nyilnak.

3.Oldal ablak

Általában a kajüt belsejébe nyilnak.

 

Nos ezen tudás birtokában elkészült az ablakprojektterv.

A fix ablakokat csak annyiban bántottuk, hogy a régi megrepedezett helyére ujakat vágattunk. A méretükön és vastagságukon nem változtattunk.Az anyaga,ami változott- a régi ablak plexi volt, a napsütés és az idő megtette hatását, bepókhálósodott.Az új ablak polykarbonat, ha igaz, ez már időtállóbb lesz és nem fog bepókhálósodni. Pár év mulva visszatérünk rá.. :D 

A régi fix ablakok csavarozva és ragasztva voltak. Mi az új ablakprojektben csak ragasztani szeretnénk a fix ablakokat. Több embert megkérdeztünk, mi a véleménye- csavarozás vagy ragasztás- vagy épp mindkettő. A vélemények eltérő eredményt hoztak, ki mire esküszik.Igy aztán mi a ragasztás mellett döntöttünk.

A fedélzeti és oldalablakoknál  a méreten változtattunk elsősorban.Ha már csere, legyen szellősebb a hajó. Az uj ablakok  nagyobbak lesznek ,kettőnél az alakzat sem stimmel  :( . Kicsit vékonyabb konstrukciojuak az ujak , alapból szunyokhálósak- ami ugye nem hátrány .

Mi végül a GEBO márka mellett döntöttünk.Reméljük, nem bánjuk meg.

 

Nosza, kezdődjön az ablakcsere- a képek legjobb mesélőink :D

 


2016.11.05.

Jártunkban keltünkben

Magyarország felé utazva sok szépség mellett visz el az utunk, ezek közül szeretnénk kis izelitőt adni.

Mai választásunk a Korinthoszi csatorna és az Epidauroszi öböl.

Korinthosz városa mellett rendre elgurultunk már,de idő hiányában soha nem tettünk kitérőt,hogy megnézzük a csatornát.Egyszer aztán ugy esett, hogy megesett...

 Korinthoszi-csatorna

6343 méter hosszú mesterséges víziút , az Égei-tenger és a Ión-tenger között, amelyet a Korinthoszi földnyelv átvágásával hoztak létre 1881-1893 között.

"A csatorna megépítését elsőként Periandrosz (Kr.e. 7–6. század) korinthoszi türannosz (görög kifejezés, melynek jelentése zsarnok) határozta el. A terv azonban a kor technikai színvonalán megvalósíthatatlan volt. A római időkben is sokan próbálkoztak a csatorna létrehozásával. Caesar és Caligula (ur. 37-41) még csak tervbe vették a csatorna megépítését, Nero (ur. 54-68) azonban már a gyakorlati megvalósítás stádiumáig is eljutott.de a csatorna ötlete egészen a 19. századig feledésbe merült."

A Korinthoszi csatorna épitéséhez kapcsolódó magyar nevek a következők voltak.

Türr István-épittető,sikeresen vett rá kormányokat, magánszemélyeket pénz befektetésére

Gerster Béla- tervezőmérnök,főmérnökként ő vezette a munkálatokat.

Az épitésben még négy magyar mérnök- Kauser István, Nyári László, Pulszky Garibaldi és Stéghmüller István – is részt vett .

A hidról letekintve szinte huz lefelé a mélység-legalábbis E szerint.Monumentális,a hajók pedig parányiak benne.Egyszer talán a hajósok oldaláról is megtapsztalhatjuk ezt az érzést.Ki tudja...

 

Epidauros-i öböl

 

A Peloponnészoszi félszigeten, Argolis régioban található.Az öblök egy része a hajósok számára nyujt védelmet, kellemes horgonyzóhely várja őket, mig a kisebb öblökben haltenyésztés folyik.Ezekben az öblökben tilos horgonyozni.

A partján Epidavros városa fekszik.

Ha már Epidaurosz,akkor szinház,az egyik legszebb görög szinház, ami i.e.4. században épült és az akusztikája kivételes.


2016.11.11

A szívműtét

Nem volt tovább halasztható, hogy a hajó szíve sebészkés alá ne kerüljön. Ennek első lépése, hogy magát a motort a hajótestből kiemeljük. Aki látott már hasonló műveletet autóknál, az tudja, hogy az autóból egy csörlő segítségével kiemelik a motort. A hajónál hasonló a helyzet, csak a parton álló hajó padlója eleve 3 méter magasban van, onnan kell aláengedni a kb.200 kilós motort a mélybe (lehetőleg lassan!)
Ennek a műveletnek láttunk hozzá hárman. Először minden kábelt és csatlakozót le kell kötni a helyéről, majd a csavarokat (melyeket megrágcsált az idő vasfoga) szinten ki kell lazítani helyükről. Ezután egy háztartási alumíniumlétrát (OBI 35 Euro) állítunk a motortér fölé, melyre keresztben egy megfelelően erős gerendára egy csörlőt akasztunk. Ezt követően a motort felemeljük, majd egy erős pallót helyezünk alá, amin lassan, óvatosan elcsúsztatjuk az egész hóbelevanciát létrástul, csörlőstül a hajó farába, ahol megfelelő hely áll rendelkezésre, hogy a motor megkezdje a földreszállást! :)
A technikai fanok kedvéért: Típus: Volvo Penta MD2, 25 lóerő, 2 hengeres dízel, közvetett hűtésű motor.


2016.11.12

Fényjátékok


2016.11.12

Az ezeréves módszer

 klasszikus hajómozgatás göröghonban...:D

legyen az kicsi vagy óriási

hiteles forrás szerint (Tibor barátunk  felesége-Kati mesélt róla ) hajdanában a helyszinen melegitették a birka faggyuját és azzal kenegették a deszkalapokat, amin csusztatták a hajókat...

Ez az egyszerü, de hatékony mozgatási módszer a modern kor világában is megállja a helyét.Minek az a sok hühó.. :D


2016.11.14.

A Hold arca - ahogy mi láttuk :D

 

Szuperholdfényképezős est :

kellemes légkörben - barátok, testes vörösbor és rakott karfiol - társaságában telt az este.

2034-ben Veletek ugyanitt..

 


2016.november 18-an munkába menet  zegzugos utcácskák egyikében leltünk erre a gyönyörüségre...

 

kicsit fázósan gondolunk vissza a svájci novemberi szürke-esős-havas napokra.

Hát nem kellemesebb napsütésben az ég kékje alatt kéz a kézben a hegytetőről lesétálni a tengerpartra, ahol vár bennünket Smiley, hogy megint alkossunk rajta valamit...

de bizony.. :D


E. munka közben :)

 

Miután leszereltük a fedélzet összes tartozékát ( csörlők,csigák,csuszkák,kisebb-nagyobb karabinerek, kötelek ) szépen minden egyes darab becsomagolásra került, azzal a felkiáltással, hogy majd takaritani, zsirtalanitani, rozsdátlanitani kell őket , egyszóval el kell dönteni, hogy mi az, ami még használható, csak takaritani-polirozni kell és mik azok a darabok, amiket az idő vasfoga megevett és már nem használhatóak, sajnos ujakat kell beszerezni .

E-nek jutott ez a megtisztelő feladat... :D:D:D

 

A polirozás magas iskolája következik képekben

 


Miklós barátunk további akciója...

 

A belső tér lecsiszolása után M ugy döntött, nem volt még elég a porból, piszokból, bevállalja a külső fedélzet csiszolását is.

Smiley külső fedélzetenek kb. 90 százalékát még gyári, originalt (margószélen megjegyzendő, hogy szinte tökéletes állapotban lévő -jó kérdés,hogy akkor minek lecsiszolni- :D csuszásgátló ) boritotta. Azért irom multidőben, mert hála M hathatós csiszoló technikájának, már szinte az egész csuszásgátló felület történelem.

Kár,hogy ez a minőség már a multté, a következő változat biztos nem fog ilyen sokáig , ilyen jó minőségben megmaradni...de keseregni kár, most keressük az ideális csuszásgátló felületre való megoldást ,de még nem döntöttük el,mi is lesz.

 

Esti borozgatások alkalmával M-el a beszélgetéseink néha érdekes kanyarokat,fordulatokat vettek.

Lassanként apró betekintést kaptunk egy ember lelkivilágába és megismertük kicsinykét a hitvallását, gondolatait.

Mikor szóba került, ugyan árulja már el, miért is jó ez neki, hogy különböző hajók felujitásában részt vállal, a következő nyilatkozat született...

" Aligha értheti a közreműködésem okát, aki még nem tapasztalta meg az alkotás hangulatát, az ismeretlen   felfedezésének izgalmát, a korábban át nem élt és ezért nyilván kiszámíthatatlan helyzetek megoldásának örömét. A testi teherbírásunk és a szellemi teljesítőképességünk is valamilyen szinten korlátozott, tehát a kölcsönösen remélt, eredményes együttműködés szükségszerű az élet minden területén. Békés nyugalom csak olyan embernek lehet megszolgált jutalma, aki a számára adódó lehetőségeivel élni mer. Varázslatosan gyönyörű vidékek léteznek a Teremtőnk szép-szabad Ege alatt és ezeknek egy részét hajóval megközelíteni ideális. Életvitelszerűen nem tervezek ilyen közlekedési eszközre költözni, de az alkalmankénti utazások lehetősége fejében szívesen segítek új (mosolygós :)) arculatot adni szépreményű álmaitok katamaránjának..."

 

Hát azt hiszem, ehhez nem kell semmit hozzátenni...:)

Nemsokára elbucsuzunk M barátunktól, aki uj kalandok és kihivások felé veszi utját, de ugy gondoljuk, történetünknek lesz még szereplője.

Szóban még bizonyára, de itt is szeretnénk meg egyszer a segitséged és munkád megköszönni.

 


2016.11.25

A mediterrán tél nehezen írható le pár szóban. Eddig olyan vidéken éltünk, ahol a négy évszak egymástól markánsan elkülönült. Itt közelebb az Egyenlítőhöz az évszakok hatarai elmosódnak, úgy tűnt a nyár nem ér véget, az őszi szél itt nem sodor sárga leveleket. A természetben egyszerre figyelhető meg valamennyi évszak jellemző vonása: a növények egyidőben hajtanak rügyeket, hoznak virágot és nevelnek termést valamint ledobjak elhalt leveleiket. Állandó körforgásban vannak a növények, nincs "téli pihenő", mert rövid a termékeny csapadékot hozó nedves tél. A citrom és narancsfák termései lehúzzák az ágakat, hatalmas grapefruitok sárgállanak messziről. A forró nyáron kiszikkadt fűcsomók új életre kelnek, kizöldülve várják a tavaszt. Most december kapujában minden zöld, a citrusok termést nevelnek, és kiszínesednek a virágok! Számtalan szép növény ontja virágfürtjeit, mintha tavasz volna. Ezen színorgiából szeretnénk picinyke ízelítőt adni az alábbi fényképválogatással.