2016 Julius

A föbb munkálatok áthelyezödtek a belsö berendezés bontásáról a külső hajótest festéselökészitésére... Ez azt jelenti, hogy 3 héten keresztül (!) vakartuk, kapartuk, csiszoltuk! Valami elképesztően kemény anyag boritotta a hajó testét, ami embertelen erövel kapaszkodott oda, ahol nem kellett volna lennie... Gyakran ugy éreztük, hogy nem haladunk elöre, fogytán az erönk és csak annyi volt benne a kellemes, hogy a hajó alatt a hömérséklet 5-6 fokkal volt alacsonyabb, mint fent, ahol nem volt ritka a 42 fok. Árnyékban! Igy aztán gyakran megálltunk, lesöpörtük magunkról a port, sokat ittunk és pihegtünk. (Figyelembe véve, hogy a hajó több, mint 10 méter hosszú, átlagos csiszolandó falmagassag 1 méter, akkor az 40 m2 felület, mint egy garzonlakás, ezt kellett kézzel centiröl centire haladva megtisztitani. Ellenségemnek sem kivánom!


2016.julius.10

Strandok és öblök ,amiket szeretünk...

A napi munka után kedvenc esti programunk ,megmartózni a hűs habokban.A hőség már elviselhető, a nap még szikrázóan süt, de már kellemesen cirogatja a bőrünket, a viz isteni...na jó,az első pillanatban hidegnek érezzük,de utánna...cirógat,ringat, ugy érezzü,minden fáradtságot kimos a csontjainkból...

A képek beszéljenek helyettünk...

A buvárkodás első leckéi...örömködes viz alatt


2016.julius.12.


2016.julius.21.

Ermioniban minden csütörtökön piac van..kedvenc napunk ,ilyenkor vásároljuk meg a szükséges zöldséget és gyümölcsöt...óriási a halasoknál a kinálat és a ruhák-cipők sem hiányoznak a kinálatból-igazi zsibvásár.


2016.julius 26.

Nagymosás

Bele sem gondolunk,annyira természetes,hogy az automata mosógép szinte minden háztartás tartozéka.

Mikor nyaranta Smileyon tartózkodtunk egy pár hetet, a böröndben mindig vittünk elegendő ruhát a  nyaraláshoz...aztan a nyaralás végén mindig megállapitottuk,hogy a ruhamennyiség fele is bőven elegendő...na jó,majd legközelebb kevesebbet cipelünk.Eljött a következő alkalom és  megint megismételtük ugyanazt a hibát.Sok ruhát vittünk magunkal és a felét sem használtuk :D

Hiszen a hajós élet legfontosabb ruhadarabja az év nagy részében a fürdőruha...csendesebb öblökben még az sem...szükséges még pár poló és rövidnadrág,könnyen felkapó ,szellős ruhák,egy kényelmes,lehetőleg vizálló papucs és kész a ruhatár.

Ezeket a ruhadarabokat nem világvége kézzel kimosni és kiteritve szinte percek alatt megszáradnak a melegben.

A törölközőket és ágynemüket a nyaralás végén  bepakoltuk a böröndbe,hazavittük és kimostuk.

Eddig a nyaralós történet...de mi van akkor,amikor nem ér véget a nyaralás és nincs hová hazavinni a szennyest,szépen kimosni,bezsákolni és következő alkalomig elrakni, majd tisztán visszavinni a hajóra? No ez az...sok hajós oldalon láttuk,hogy a legtöbb hajós ugy oldja meg a mosás problémáját,hogy a ruhanemüt kézzel kimossa, a nagyobb dogokat pedig a kikötőkben található mosodába leadja.

Általában 1-2 euroért kg-ját mossák...szóval nem a világvége ár,ha nem nekünk kell az ágynemüt,törölközőt kézzel mosni.És másnapra készen van.

Ezt a megoldást általában azok a hajósok alkalmazzák,akik szezonálisan de nem életszerüen hajóznak.

Ekkor feltettük a kérdést,mit csinalnak azok a hajósok,akik télen-nyáron a hajón élnek...

Kutakodtunk,keresgéltünk és megtaláltuk a megfelelő megoldást egy kombi kemping mosogép-centrifuga képében...hurrrrrrá

Gondolom a mi korosztályunkból sokan emlékeznek az automata mosógépek előtt a Hajdu családra.Volt Hajdu mosógép és Hajdu centrifuga...nos a mi hajós mosógépünk ezt a két terméket foglalja egybe.Egy gépen belül található a mosogép és a centrifuga is.Nem foglal sok helyet,ami egy hajónál elsődleges szempont.Viztakarékos,ami szintén nagyon fontos ,hisz a hajón nincs korlátlanul édesviz.

Az alábbi képeken bemutatnánk uj családtagunkat-Bözsit... :D

A vasalást a nap és a szél megoldja...